Keuzestress?

Geschreven door:
Glen Huijzers

Neem contact op

Keuzestress?

In het dorp waar ik geboren en getogen ben hadden we vroeger een klein winkeltje waar je van alles kon kopen waaronder snoepjes. Ik herinner me goed dat ik dan één gulden meekreeg om snoepjes te gaan kopen. De enorme plastic bakken die voor me stonden leverden destijds al een soort van keuzestress op. Ik zei meestal: “ik wil er daar één van en daar één van. Twee van die. Hoeveel heb ik dan nog? Tien cent? Oh, wat kan ik dan nog kiezen?” De vriendelijke meneer wees dan naar een paar plastic bakken waar je nog iets uit kon zoeken. Vooral dat laatste leverde de meeste stress op. Uiteindelijk koos ik twee groene kikkertjes, want die waren maar vijf cent per stuk.

 

Het leven van de ondernemer staat tegenwoordig bol van keuzes.
Het begint vaak al met de vraag: “ga ik een onderneming starten of blijf ik in loondienst?”
De volgende vraag is dan meestal “in welke vorm ga ik dit doen?”
Je hebt daar uiteraard een keuze in, te weten een eenmanszaak of een besloten vennootschap (B.V.).
Wat is nu de afweging om voor welke te kiezen?

 

De eenmanszaak

De meeste ondernemers starten met een eenmanszaak (natuurlijk persoon). Dit heeft vooral te maken met het kunnen claimen van de diverse aftrekposten. Ik noem bijvoorbeeld de zelfstandigenaftrek. Hiervoor moet je 1.225 uur per jaar in je eigen onderneming werken.

Daarnaast is er de startersaftrek. Deze mag je drie keer claimen in de eerste vijf jaar van je onderneming. 
Dit mag echter alleen als je ook het urencriterium voor de zelfstandigenaftrek haalt. Hetzelfde geldt voor de MKB-winstvrijstelling.

Willekeurige afschrijving startende ondernemers (WASO) behoort ook nog tot de mogelijkheden als je investeert in je bedrijf. Voor wat betreft de belastingdruk ben je met de eenmanszaak meestal het goedkoopste uit, tenzij je meer dan € 100.000 winst gaat behalen.

Hier ligt ongeveer het omslagpunt, waarbij je aan een B.V. moet gaan denken.
Afgezien van het fiscale aspect is een groot nadeel van de eenmanszaak dat, als het uiteindelijk niet goed uitpakt en je hebt schulden gemaakt, de curator je privé aansprakelijk kan stellen.

 

Een B.V.

Bij een B.V. (rechtspersoon) heb je niet met de diverse aftrekposten van de eenmanszaak te maken, omdat je dan directeur- grootaandeelhouder (DGA) bent. Je moet dan een salaris uit je vennootschap halen van minimaal € 47.000 bruto per jaar (2021). Je bent qua aansprakelijkheid beter uit (mits je alles goed regelt via SAFE), omdat je als je schulden maakt en de vennootschap failliet gaat, je niet privé aansprakelijk kan worden gesteld. Als je minder dan € 100.000 verdient in de B.V. en je salaris moet er nog vanaf, wordt deze rechtsvorm echter een duur verhaal. Je betaalt per slot van rekening loonbelasting over je salaris en over de winst nog vennootschapsbelasting (winstbelasting).

 

Vof

Mocht je een partner hebben waarmee je een onderneming wil gaan voeren hoort een vennootschap onder firma (vof) trouwens ook tot de mogelijkheden.
Deze heeft dezelfde fiscale voordelen als de eenmanszaak.

 

Keuzestress

Enerzijds is het jammer dat mijn zoon de keuzestress van het snoepjes uitkiezen niet zal meemaken, want tegenwoordig hebben ze standaard zakjes van één euro.
Anderzijds, hij is nog jong en zal hij nog genoeg keuzes moeten maken.

Net zoals de ondernemer niet alleen een keuze moet maken voor de rechtsvorm van zijn bedrijf, maar ook naar welke accountant hij toe gaat.
Alhoewel keuze...

 


Meer weten over dit onderwerp? Neem direct contact met ons op.

Terug naar overzicht
Geplaatst in .