ZZP als eindstation?

Glen Huijzers
Assistent accountant
WEA Deltaland Middelharnis

ZZP als eindstation?

 

Opeens heb je het; Ik word conducteur! Dit was een bekende commercial van de NS om conducteurs te werven. Het is blijkbaar een goede slogan geweest want iedereen herinnert zich deze nog. Op dit moment worden veel mensen geen conducteur maar ZZP’er. In 2019 nam het aantal ZZP’ers toe naar 1,1 miljoen. Wat maakt het dat zoveel mensen een eigen bedrijf starten? Wat zijn de voor- en nadelen?

 

Als zelfstandig ondernemer met een eenmanszaak heb je bij de start diverse voordelen ten opzichte van een werkende in loondienst. Zo kun je als je 1.225 uur werkt in je onderneming, zelfstandigenaftrek claimen. Dit is een korting op het te belasten resultaat. Deze wordt overigens de komende jaren wel afgebouwd. Daarnaast heb je recht op startersaftrek. Deze aftrekpost mag je 3x claimen in vijf jaar tijd. Uiteraard heb je ook recht op de MKB winstvrijstelling. Deze bedraagt 14% en gaat af van je belastbaar inkomen na de eerder genoemde aftrekken.

Wat minder mensen weten is dat men ook de WASO (Willekeurige Afschrijving Startende Ondernemer) kan benutten als je kwalificeert voor de startersaftrek. Deze kun je overigens het beste benutten als je een forse winst maakt. Je mag dan investeringen welke je gedaan hebt in je bedrijf bijvoorbeeld in één keer ten laste van de winst brengen. Dit geldt enkel maar in de eerste vijf jaar van uw ondernemerschap.

Nog een kleine tip: Als je vanuit loondienst als ZZP’er aan de slag gaat, kan het zijn dat je de eerste jaren minder inkomsten hebt dan toen je in loondienst was. Je hebt dan de optie om middeling toe te passen. Middeling houdt in dat het belastbaar inkomen over drie jaar wordt herzien. Het gemiddelde hiervan wordt genomen. Wellicht dat je hierdoor per saldo in een ander belastingtarief terecht komt en dat je hiermee wat belasting terug kan krijgen over de jaren in loondienst.

Het lijkt nu zo dat je als ZZP’er heel veel voordelen geniet in de beginjaren. Dit is ook wel deels zo, maar vergeet niet dat er genoeg op je afkomt. Werkweken van 70 uur zijn geen uitzondering. Hou daarom je gezondheid goed in de gaten. Arbeidsongeschiktheidsverzekeringen zijn geen goedkope verzekeringen maar eigenlijk wel noodzakelijk. Wat dacht je van pensioen? Reserveer je hiervoor als ZZP’er? Hou je rekening met beroepsaansprakelijkheid?

Kortom, er zijn genoeg aandachtspunten en risico’s te benoemen, maar meestal worden zaken als arbeidsongeschiktheid en pensioen vergeten en wordt vooral uitgegaan van de voordelen.

Denk goed na of de mogelijkheden en risico’s van ZZP‘er zijn goed bij jezelf passen.
Misschien is conducteur nog geeneens een slecht idee.
Dan is de vraag eigenlijk alleen of je op tijd vertrekt en heelhuids aankomt.


Meer weten over dit onderwerp? Neem contact met ons op.

Terug naar overzicht
Geplaatst in .