werkkleding

Fiscaal modebewust winkelen

Geschreven door:
Glen Huijzers

Neem contact op

Fiscaal modebewust winkelen

Als ik vroeger ging winkelen (en nu nog steeds) ga ik altijd naar dezelfde winkel. Ik weet wat ik nodig heb, pas daar een stuk van en neem vervolgens van die maat meerdere stukken mee. Ik ben meestal binnen 30 minuten compleet geslaagd. Hoe anders is dat bij mijn vrouw……

 

Al sinds jaar en dag is (werk)kleding een post die vragen oproept, zowel bij ondernemers als bij de Belastingdienst. Wat is nu eigenlijk de kwalificatie van werkkleding en aan welke voorwaarden moet deze voldoen?

Kleding is werkkleding als deze voldoet aan de volgende voorwaarden:

1. De kleding is (bijna) alleen geschikt om tijdens het werk te dragen, zoals een laboratoriumjas of een stofjas;

2. Op de kleding zitten een of meer beeldkenmerken die horen bij de werkgever, bijvoorbeeld een bedrijfslogo. Deze hebben samen een oppervlakte van 70 cm2 per kledingstuk. De oppervlakte bereken je met een denkbeeldige driehoek om de uiterste punten van het logo;

3. De kleding blijft aantoonbaar achter op de werkplek;

4. De kleding is een uniform of een overall;

5. De werkgever vergoedt, verstrekt of stelt de kleding ter beschikking omdat de arbeidsomstandighedenwet dit voorschrijft, zoals een paar veiligheidsschoenen. De werknemer hoeft hiervoor geen eigen bijdrage te betalen.

Onder punt 5 wordt gesproken over vergoeden, verstrekken en ter beschikking stellen. Iemand zal al snel zeggen dat dit toch allemaal hetzelfde is? Nee, niet helemaal volgens de wet. Bij het ter beschikking stellen blijft de werkgever namelijk eigenaar, bij verstrekken of vergoeden wordt de werknemer eigenaar.

Als de werkgever werkkleding verstrekt of vergoed wordt het gezien als loon en dus belast, tenzij je nog ruimte hebt in de werkkostenregeling (warme kousen regeling). Dit geldt overigens ook voor het reinigen of stomen van kleding. Bij het ter beschikking stellen wordt dit echter gezien als nihil waardering en is het dus onbelast. In het stroomschema hieronder kun je afleiden of de werkgever de kleding onbelast ter beschikking mag stellen:

Stroomschema voor werkkleding eisen

Je ziet dat de belastingdienst overal wel een specifieke regel voor heeft. Of dit bij een onderzoek altijd meegenomen wordt is een andere vraag, maar er is in ieder geval een soort van leidraad.

Eén ding is zeker, de Belastingdienst is nooit uit gewinkeld.


Meer weten over dit onderwerp? Neem direct contact met ons op.

Terug naar overzicht
Geplaatst in .