Fiscale beestenbende?

Geschreven door:
Glen Huijzers

Neem contact op

Fiscale beestenbende?

Sinds kort hebben wij thuis een dennensijs. Dat is een klein vogeltje. Een kruising tussen een sijs en een kanarie. Onze zoon heeft hem "Piep" genoemd. Wij hadden al twee goudvissen genaamd "Sushi" en "Titanic". Erg origineel. Ik ben niet zo van de beesten, maar als je kinderen hebt ontkom je daar op de een of andere manier niet aan. Ik hoor tegenwoordig ook steeds vaker het woord hond voorbijkomen. Ik heb al gezegd dat als er een hond komt, papa het huis uitgaat, maar dat maakt weinig indruk.

Huisdieren zien we ook steeds vaker terugkomen in administraties. Een hond wordt vaak gezien als een vorm van bewaking. Dit zorgt voor diverse aftrekposten zoals voer, dierenartskosten en de gemeentelijke lasten. Een kat zien we ook wel regelmatig voorbijkomen, vooral bij agrarische bedrijven, waar men een kat heeft om de muizen te verjagen. Ook deze kosten worden dan in aftrek genomen.

Levert dit dan nooit discussie op met een inspecteur? Ik heb het nog niet meegemaakt dat dit bij een controle werd gecorrigeerd.

Uiteraard zien we bij agrarische bedrijven ook veel andere dieren voorbijkomen: geiten, kippen, koeien, varkens en schapen. Deze worden aangemerkt als veestapel. Hier zijn overigens aparte fiscale regelingen voor. U kunt hier bijvoorbeeld de landbouwnormen voor raadplegen. Deze worden jaarlijks vastgesteld door de Belastingdienst. Voor een leek zijn ze reuze ingewikkeld. Je hebt er specialistische kennis voor nodig om ze goed toe te kunnen passen.

Neem bijvoorbeeld koeien; Er wordt in deze normen een splitsing gemaakt in rundvee, melkvee, rundvee fokvee en rundvee vleesvee. Het vleesvee wordt vervolgens weer onderverdeeld in rosevleesvee, roodvleesvee en blankvlees. Daarna gaan we nog bedragen splitsen in in- en exclusief voer. Hoe makkelijk wil je het hebben? Hier worden vervolgens normbedragen per koe aan gehangen. Ik heb het nu over een “volwassen” koe. Er is ook nog een onderverdeling in kalf, pink en vaars. Elk met een apart normbedrag.

Ik kan u vertellen dat ik wel bewondering heb voor de melkveehouders. Het is toch een behoorlijke administratie die je moet bijhouden. Daarnaast heb ik ook respect voor mijn collega's die dag in, dag uit deze ingewikkelde berekeningen maken om een goede jaarrekening te kunnen overleggen. Wij zijn niet voor niets al sinds onze oorsprong sterk vertegenwoordigd in de agrarische sector; Ruim 100 jaar geleden zijn we begonnen als de HMVL (Hollandse Maatschappij van Landbouw).

Ik hou het voorlopig maar bij twee vissen en een vogel.
Achteraf is dit toch wel leuk, maar een hondje zie ik niet snel gebeuren. Ik blijf bij mijn eigen norm.


Meer weten over dit onderwerp? Neem direct contact met ons op.

Terug naar overzicht
Geplaatst in .