Gemiddelde als doel

Geschreven door:
Glen Huijzers

Neem contact op

Gemiddelde als doel

Na de geboorte van onze zoon kwamen wij regelmatig bij het consultatiebureau voor de diverse afspraken. Bij een van deze afspraken werd ons de vraag gesteld hoe lang we waren. Blijkbaar kunnen ze aan de hand van de lengte van vader en moeder behoorlijk goed inschatten hoe groot onze zoon later gaat worden. Ze hebben hier een bepaalde formule voor, namelijk Target Height (TH). Voor een jongen is dit 44,5 + 0,376 * lengte vader + 0,411 * lengte moeder. Voor een meisje liggen deze gemiddelden iets anders. Er kan wel een afwijking inzitten van circa 10 centimeter.

Gemiddeldes bij de Belastingdienst

Bij de Belastingdienst kun je ook aan gemiddeldes doen. Hoe dan? Nou, als je wisselende inkomens hebt betaal je ook verschillende percentages inkomstenbelasting. Door gebruik te maken van de zogenaamde middelingsregeling kan je dit nadeel grotendeels compenseren. De regeling houdt in dat je over een tijdvak van drie jaar de inkomens bij elkaar op mag tellen en daar het gemiddelde van mag nemen. Bereken hier de belasting over, trek vervolgens je betaalde belasting ervan af en kijk dan wat er nog resteert. Valt het bedrag onder de drempel van € 545, dan krijg je niets terug. Daarboven ontvang je een teruggaaf.

Let wel op dat de belastingaanslag over de jaren waar je middeling over vraagt definitief is vastgesteld.
Hierna heb je nog 3 jaar de tijd om het desbetreffende jaar in de regeling mee te nemen.

 

Heb ik een wisselend inkomen?

Dat ligt eraan. Er zijn verschillende situaties waarin dit kan gebeuren. Als je drie jaar lang voor dezelfde werkgever werkt en elk jaar een klein stapje in salaris maakt hoef je de middelingsberekening niet toe te passen. Maar verkoop je bijvoorbeeld je onderneming en heb je een grote winst en de jaren daarna een AOW- of pensioenuitkering, dan kan het nog wel eens de moeite lonen om middeling toe te passen. Dit kan bijvoorbeeld ook gelden wanneer je in loondienst werkte en fors in salaris terugvalt na je pensioen. Eventueel kan een ontslaguitkering, sabbatical, winstuitkering of afkoop alimentatie ook nog weleens een duit in het spreekwoordelijke zakje doen.

 

Kan ik dit zelf berekenen?

Ja, natuurlijk. Je kan een voorbeeldberekening invullen op de website van berekenhet

Het nieuwe kabinet is van plan om de middelingsregeling af te gaan schaffen.
2024 zal dan het laatste jaar zijn waarover gemiddeld kan worden, met de tijdvakken 2022 en 2023.

Onze zoon zou volgens de berekening op 1 meter 86 uitkomen.
Ik kan je dit vertellen: hij is goed op weg…


Meer weten over dit onderwerp? Neem direct contact met ons op.

Terug naar overzicht
Geplaatst in .