Ome Ali en zijn vier miljoen winkels

Glen Huijzers
Relatiebeheerder
WEA Deltaland Middelharnis

Ome Ali en zijn vier miljoen winkels

Overvolle winkelstraten, leuke boetiekjes, eettentjes, grote winkelketens en andere winkels met diverse snuisterijen. Langzamerhand verdwijnt dit allemaal uit het straatbeeld. De gezelligheid van vroeger verdwijnt hier ook mee. We bestellen steeds meer via internet en over de grens. Waar moet je op letten als je besteld over de grens?

 

De meest bekende webshops buiten Nederland zijn Ali Express en Wish. Dagelijks worden honderden pakketjes In Nederland bezorgd vanuit deze giganten. Uiteraard positief voor de koeriersdiensten, maar een doorn in het oog voor Nederlandse ondernemers. Natuurlijk werken we hier zelf aan mee, maar toch. Ik heb de app van Ali Express ook op mijn tablet. Ik scroll er één keer in de week doorheen. Zo kwam mijn vrouw enige tijd geleden een horloge tegen met een opdruk van een figuur uit het leukste weekblad van Nederland. Dan weet je het wel toch? Totale kosten € 0,01 en gratis verzending. Daar kun je niet voor tobben. Gelijk bestellen, leuk voor die kleine dan kan hij leren klokkijken. Hij is ten slotte al zes. Drie weken later komt het bestelde horloge binnen. Wat denk je? Scheur in het glas!. Toch even op de app een dispuut openen met de verkopende partij. Zeeuwen binne zuunig toch? Geen cent teveel! Terugsturen kan niet want dat is duurder dan dat het oplevert. Verkopende partij antwoordt dat er een vergoeding wordt gestort van € 2,49. Dan breekt mijn horlogeglas! Hoe is het mogelijk? Blijkbaar zijn de verkopende partijen op dit platform ontzettend bang voor negatieve reacties en de gevolgen van ome Ali. Jackie Chan gooit je er zo vanaf!

 

Toch moet je ook opletten als het wel goed gaat. Als je namelijk voor meer dan € 22 euro besteld dan krijg je te maken met omzetbelasting en eventuele invoerrechten. Deze moeten aan de deur worden afgerekend. Zo kan je bestelde product weleens een stuk duurder uitvallen. Hoeveel invoerrechten je moet betalen hangt af van het product dat je besteld. De tarieven variëren van 0% tot 12%. Over deze invoerrechten betaal je ook nog btw. Stel je koopt bijvoorbeeld schoenen van € 249,00 bij een Chinese webshop, verzendkosten € 15,00, je laat het nog even verzekeren à € 10,00. Totale kosten € 274,00? Nee, helaas. De invoerrechten op schoenen bedragen maximaal 17%. Deze komen er bovenop. Ben je er dan? Nee, wederom helaas. Dan komt ook de omzetbelasting van 21% nog door de zool heen.
Totale kosten € 387,90.

Je ziet: het loont om eens in die minder drukke winkelstraat te gaan kijken en de lokale ondernemer te sponsoren.
Ten slotte kent gezelligheid geen tijd.


Meer weten over dit onderwerp? Neem contact met ons op.

Terug naar overzicht
Geplaatst in .