van Hi! naar Tot horens!

Geschreven door:
Glen Huijzers

Neem contact op

Van Hi! naar Tot horens!

Wat was ik trots vroeger. Mijn eerste mobiele telefoon was er één van KPN genaamd Hi! pocketline swing. Een rode, waarbij het cool was om de antenne uit te schuiven. Hij ging uiteindelijk niet lang mee. Hoe anders was dat bij mijn eerste Nokia 3310. Dat ding kon niet kapot. Ik heb hem nog steeds in een laatje liggen, samen met een Sagem want die kon je openklappen als je gebeld werd (must have destijds). Tegenwoordig zijn het allemaal smartphones.

Als je vroeger een mobiele telefoon had moest je eind van het jaar een bedrag voor privégebruik rekenen, als je de mobiele telefoon minder dan 10% zakelijk en alleen op de werkplek gebruikte. Dit bedrag was vastgesteld door de Belastingdienst en bedroeg € 272 per jaar, met een correctie omzetbelasting van € 42. Dit is tegenwoordig niet meer zo. Hoe zit het nu?

Een telefoon van de zaak is voor sommige werknemers een noodzaak. De belastingdienst denkt hier in mee en heeft middels de werkkostenregeling een mooi instrument gevonden, waardoor de fiscale regels voor zakelijk bellen makkelijker zijn geworden.

Een mobiele telefoon van de zaak is in principe namelijk niet belast. Dit geldt voor het toestel en voor het abonnement of de gemaakte belkosten. De belangrijkste vraag hierbij is: heeft de werknemer een mobiele telefoon nodig om zijn werk naar behoren te kunnen uitvoeren. Wordt deze met “ja” beantwoord, dan mag de werkgever de telefoon verstrekken. Het maakt dan niet uit dat de werknemer zowel zakelijk als privé belt en deze mobiele telefoon ook daadwerkelijk mee naar huis neemt. Of zijn / haar partner daar vrolijker van wordt laten we in het midden. Ja, maar dan heeft de werknemer toch een privé voordeel? Ja, dat klopt maar dat maakt fiscaal dus niets meer uit. Het voordeel wordt niet meer als loon beschouwd en kost dus geen belasting en sociale heffingen. In de oude regeling was dit nog wel zo. Zijn er dan geen voorwaarden aan verbonden? Ja, natuurlijk wel. Als werkgever moet je de kosten dragen en mag je ook niets doorbelasten aan je werknemer. Tenzij een werknemer kiest voor een duurder model, dan mag je eventueel een eigen bijdrage vragen. De mobiele telefoon blijft wel eigendom van het bedrijf. Dit geldt overigens niet alleen voor mobiele telefoons, maar ook voor laptops, tablets en gereedschappen. Je mag een werknemer dus meerdere apparaten belastingvrij verstrekken. Het enige dat dus telt is de noodzaak. Heeft de belastingdienst twijfels over de noodzaak, dan ligt de bewijslast bij de belastingdienst.

Enkele tips voor de werkgevers zijn wel:

  • Zorg voor een overeenkomst tussen werkgever en werknemer over het gebruik van de telefoon;
  • Het abonnement dient op naam van de werkgever te staan, in verband met de aftrekbaarheid van omzetbelasting;
  • Gebruik de mobiele telefoon eventueel als secundaire arbeidsvoorwaarde.

Tegenwoordig heb ik een LG, die alweer aan vervanging toe is. Dit is overigens een privé mobiel waar eigenlijk al mijn klanten op bellen. Dus ik gebruik hem meer zakelijk dan privé, maar ik betaal de kosten zelf. Voordeel hiervan is dat ik het toestel na werktijd eventueel uit kan zetten, als ik druk ben in privé. Hier worden mijn vrouw en zoon ook vrolijker van. Tot horens!


Meer weten over dit onderwerp? Neem direct contact met ons op.

Terug naar overzicht
Geplaatst in .