ONZE KLANTEN

 

Cliënt in Beeld: Eibaar

Eibaar is een echt familiebedrijf. De eigenaren, Sjef en Hanneke de Baar, zijn de derde generatie De Baar die op de boerderij aan de Tilsedijk 6 in Den Bommel op Goeree-Overflakkee woont en werkt. In de loop van de jaren is er wel veel veranderd binnen het bedrijf. Oorspronkelijk had het een akkerbouw- en een vleeskuikentak. De akkerbouwtak is er nog steeds, maar sinds de overname door Sjef en Hanneke in 2004 is de belangrijkste activiteit het verzorgen van zo’n 50.000 scharrel- en vrije-uitloopkippen en het verwerken van de ongeveer 45.000 eieren die zij bij elkaar per dag leggen. Deze eieren worden geleverd aan bedrijven en consumenten in binnen- en buitenland. De vrije-uitloopeieren worden verkocht onder het eigen Eibaar-label en door de ondernemers zelf gesorteerd en verpakt. Om dit te mogen doen, is een zogenaamde pakstationerkenning nodig. Deze is al sinds 2012, kort na de bouw van de tweede vrije-uitloopstal, in bezit.

Op de boerderij is ook een automaat te vinden waaruit tegen betaling kakelverse eieren in verschillende verpakkingsgrootten, aardappels en andere streekproducten kunnen worden gehaald.

Dierenwelzijn
Wat opvalt bij Eibaar is de liefde die de ondernemers voor de dieren en voor hun vak hebben. Er wordt alles aan gedaan om het de dames (zoals de ondernemers de kippen noemen) naar hun zin te maken. Zo hebben de vrije- uitloopkippen rond de stal maar liefst 10 hectare grasland beschikbaar om rond te scharrelen. Hanneke vertelt dat ze uit het gedrag en de geluiden die de kippen maken kunnen afleiden of ze goed in hun vel zitten. Afgezien van het lekker rondscharrelen gaan ze dan ’s-avonds allemaal netjes op stok en liggen ze regelmatig te stofbaden en bij mooi weer zelfs lekker te zonnen.

Actueel
Omdat Sjef en Hanneke de komende jaren graag verder willen groeien met de verkoop van eieren onder het Eibaar-label, hebben ze in 2015 een nieuwe loods gebouwd. Hierin staat een moderne en geavanceerde sorteer- en verpakmachine. Hiermee kunnen de eieren ook in kleinere hoeveelheden worden verpakt. Door deze efficiënte manier van werken, lukt het de ondernemers om, met hulp van de vader van Sjef en een medewerker voor de zaterdagen samen het hele bedrijf te runnen.

Kansen en uitdagingen
In juni 2015 is bekend geworden dat Nederlandse bedrijven eierproducten naar Amerika mogen gaan exporteren. Naast Canada is Nederland vooralsnog het enige land dat hiervoor toestemming heeft gekregen. Mede hierdoor zijn de eierprijzen goed en de verwachtingen voor de sector positief. Een uitdaging voor de branche is wel dat uiterlijk vanaf 2018 de snavels van kippen niet meer morgen worden ingekort. Dit wordt gedaan om te voorkomen dat ze, bijvoorbeeld bij stress,  elkaar gaan pikken waardoor de dieren vervelende verwondingen op kunnen lopen.

Accountant 
Op het gebied van administratie is Hanneke heel goed onderlegd. Daarnaast wil ze er ook graag kort op zitten. De onderneemster doet daarom veel werkzaamheden zelf. Wat Hanneke en Sjef wel graag volledig aan WEA Deltaland overlaten zijn de fiscale werkzaamheden. De regels op dit gebied veranderen zodanig snel en zijn soms zodanig ingewikkeld dat Hanneke dit niet allemaal zelf bij kan en wil houden.
Verder houden de ondernemers er rekening mee dat, als de groei in het huidige tempo doorzet, zij straks misschien extra medewerkers aan moeten nemen. Hierdoor zal ook de salarisadministratie omvangrijker worden. Ook deze verzorgt WEA voor hen.