ONZE KLANTEN

 

Cliënt in Beeld: Pluimveebedrijf Lagerweij eieren

Lagerweij Eieren is een pluimveebedrijf met eierhandel uit de Betuwe. Gevestigd in Buurmalsen. Acht jaar geleden, in 2007, hebben Gertjan en Anita Lagerweij de stap genomen om het pluimveebedrijf te starten. In de stallen scharrelen nu 45.000 kippen vrij rond die iedere dag ongeveer 40.000 verse eieren produceren. Ze leveren aan supermarkten, horeca en markten, maar de eieren komen via de boerderijwinkel en eierautomaat ook bij de consument terecht.

Scharreleieren
De scharreleieren op hun bedrijf worden gelegd door kippen die speciaal samengesteld kippenvoer krijgen. In het voer zit 100% verantwoorde soja en er is extra maïs toegevoegd. Door het gebruik van verantwoord soja laten zij zien dat Lagerweij Eieren werk maakt van het verduurzamen van de productie van voer. Dat in combinatie met een passie voor kippen en jarenlange ervaring, zorgt er voor dat Lagerweij Eieren de lekkerste eieren uit de Betuwe produceert.

Van eierautomaat naar streekwinkel
In 2010 zijn ze gestart met het plaatsen van een eierautomaat aan de doorgaande weg. Door het grote succes van de eierautomaat is sinds twee jaar een landwinkel ingericht. Naast diverse soorten eieren leveren Gertjan en Anita ook verschillende streekproducten, zoals jam, vruchtsappen, groente, fruit en hun eigen Betuwse Scharrelroom. Deze ambachtelijke producten verkopen ze in samenwerking met telers uit de omgeving. Hierdoor kunnen zij een breed en uniek assortiment ambachtelijke producten aanbieden in hun boerderijwinkel.Doordat de vraag nog steeds blijft toenemen, liggen de plannen al in het schap om een heuse streekwinkel realiseren om het assortiment en de presentatie nog aantrekkelijker te maken.

Ook zijn zij lid van de net opgerichte boerencoöperatie Local2local.nl regio Utrecht waar zijn hun eieren aanbieden in een webshop. Deze coöperatie gaat, samen met Lagerweij Eieren, zijn intrede doen in de Betuwe.
Met een groep Betuwse telers en veehouders gaan zij uitgiftepunten realiseren in de regio, zodat mensen online
streekproducten kunnen bestellen en deze in hun eigen wijk of dorp kunnen afhalen.

WEA Deltaland
Sinds de start van bedrijf is familie Lagerweij klant bij WEA Deltaland. Gertjan en Anita zijn zelf erg goed op de hoogte van de financiële kant van hun pluimveebedrijf. De dagelijkse administratie wordt door Anita bijgehouden in Afas online. Op basis hiervan maakt Gertjan een halfjaarlijkse begroting. Achteraf controleert hij of de begroting is behaald of dat de cijfers bijgestuurd moeten worden. Een groot voordeel van Afas online is dat bij eventuele vragen WEA Deltaland direct kan meekijken. Jaarlijks verzorgt WEA het samenstellen van de jaarrekening en de belastingaangiften. Wanneer Gertjan en Anita advies nodig hebben bij investeringen, zoals de bouw van de streekwinkel of op andere gebieden, dan schakelen zij de hulp in van WEA Deltaland.

Doordat de eierprijs sterk fluctueert en soms langere tijd onder kostprijs ligt, zijn zij zich bewust van de risico’s. Daarom richten zij zich volop op het vermarkten van eieren en streekproducten in eigen beheer.
Als gecertificeerd eierpakstation bepalen zij zelf hun afzetprijzen wat een gunstige uitwerking heeft op hun financiële resultaten. Risicospreiding is een belangrijke factor in onze bedrijfsvoering. Maar hoewel contractwerk ofwel vaste prijsafspraken Gertjan niet zo liggen, geeft hij aan dat je in de vrije markt wel de prijspieken moet meepakken om een gezond bedrijf te houden. Hij opereert graag in een vrije markt. Dit zorgt ervoor dat je scherp blijft en dat geeft een gezonde spanning.