Regels voor Opgaaf UBD: dit moet je weten.

  • WEA Deltaland
  • 26-06-2025

De Opgaaf uitbetaalde bedragen aan derden (UBD) verplicht inhoudingsplichtigen om aan de Belastingdienst door te geven welke bedragen zij hebben uitbetaald aan natuurlijke personen. In dit artikel lees je wat je moet weten over de Opgaaf UBD.

Wat houdt de Opgaaf UBD in?

De Opgaaf UBD is een verplichting voor werkgevers (inhoudingsplichtigen voor de loonheffingen) om jaarlijks aan de Belastingdienst door te geven welke betalingen zonder btw zij hebben gedaan aan natuurlijke personen. Deze gegevens dienen als zogeheten renseignementen voor de Belastingdienst en worden na een selectie verwerkt in de Vooraf Ingevulde Aangifte (VIA) van de ontvanger als resultaat uit overige werkzaamheden (ROW).

 

Wanneer moet je een Opgaaf UBD indienen?

De verplichting geldt voor betalingen aan derden indien:

      • Er geen factuur is ontvangen;
      • Er een factuur is ontvangen zonder btw, bijvoorbeeld bij vrijgestelde prestaties van huisartsen of tandartsen;
      • Er een factuur is met de vermelding ‘btw-verlegd’, wat veel voorkomt in onder meer de bouwsector.

Voorheen vielen met name btw-verlegd facturen buiten deze regeling, maar dat is nu veranderd. De Belastingdienst beschouwt deze situaties sinds kort wel als meldingsplichtig.

 

Terugwerkende kracht en actie nodig

De nieuwe regeling geldt met terugwerkende kracht. Dat betekent dat inhoudingsplichtigen die over 2022, 2023 en 2024 geen Opgaaf UBD hebben gedaan voor btw-verlegd situaties, dit alsnog moeten doen. De Belastingdienst heeft aangegeven dat hiervan niet wordt afgezien. Ondernemers wordt aangeraden om contact op te nemen met hun belastinginspecteur voor het maken van maatwerkafspraken over de manier van aanlevering.

Let op: De reguliere deadline voor het indienen van een Opgaaf UBD is jaarlijks vóór 1 februari over het voorgaande jaar. Opgaven na deze datum worden echter nog steeds periodiek verwerkt in de VIA.

 

Hoe gebruikt de Belastingdienst deze gegevens?

De Belastingdienst gebruikt de opgegeven informatie om inkomens van natuurlijke personen te controleren. Afhankelijk van de situatie verschijnt in de VIA van de ontvanger alleen de naam, of zowel de naam als het uitbetaalde bedrag. De belastingplichtige is vervolgens zelf verantwoordelijk voor de juiste verwerking van deze inkomsten in de aangifte, als resultaat uit overige werkzaamheden of als winst uit onderneming.

 

Voorbeeld: eenmanszaak met personeel

Stel: een eenmanszaak met personeel verricht werkzaamheden voor een opdrachtgever die inhoudingsplichtig is voor de loonheffingen. De factuur vermeldt ‘btw verlegd’. In dat geval moet de opdrachtgever een Opgaaf UBD indienen, ook al is er een factuur en betreft het een ondernemer. Het gaat namelijk om een betaling aan natuurlijke personen zonder btw: de eigenaar en/of diens personeel.

Let op: bevat de factuur zowel arbeid als materieel? Dan moet het volledige bedrag worden opgegeven, tenzij de factuur duidelijk specificeert welk deel op het materieel ziet. Alleen de arbeidsvergoeding valt onder de meldplicht.


De regels rondom de Opgaaf UBD vragen aandacht van inhoudingsplichtige ondernemers. Neem bij vragen contact op met je adviseur.

 

Laat een bericht achter of een terugbelverzoek.

Naam*
Terugbelverzoek
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.