Woninghuur is niet duur

Geschreven door:
Glen Huijzers

Neem contact op

Woninghuur is niet duur

In 1994 begon er een sitcom op televisie genaamd Friends. Deze serie ging over zes vrienden en vriendinnen. De twintigers woonden in New York. De vriendinnen Monica en Rachel deelden samen een appartement, net zoals de vrienden Joey en Chandler. Het behoort tot één van de beste comedyseries ooit gemaakt. De herhalingen zijn nog steeds op televisie en worden nog altijd goed bekeken. Ik merk bij mezelf dat ik altijd blijf hangen, ondanks het feit dat ik waarschijnlijk elke aflevering van de tien seizoenen al een keer of acht heb gezien.

Wat ik me wel afvraag is dat als twee vrienden of vriendinnen samenwonen in een appartement hoe het dan gaat met de huurtoeslag. Het toeslagensysteem in Nederland is behoorlijk lastig. Zelfs de Belastingdienst snapt het niet. Voor de huurtoeslag wordt gekeken naar het inkomen wat je verdient. Als er een vriend of vriendin bij je inwoont wordt dit inkomen ook meegenomen bij de bepaling van de hoogte van je toeslag.

Om de huurtoeslag te kunnen krijgen moet je wel voldoen aan de volgende voorwaarden:

1. Als je ouder bent dan 23 jaar bedraagt de zogenaamde kale huur (zonder servicekosten) maximaal €752,33 per maand. Tussen de 18 en de 23 jaar wordt deze verlaagd naar €442,46 per maand. Uiteraard zijn er naast deze leeftijdsgrenzen en bedragen ook weer een aantal bijzondere situaties waarbij men nog wel recht heeft op toeslag.

2. Je huurt een zelfstandige woonruimte en bent minimaal 18 jaar oud.

3. Er geldt een inkomenstoets, waarbij het inkomen voor een alleenstaande niet meer mag zijn dan €22.700. Woon je samen (ook met een huisgenoot)? Dan wordt het bedrag verhoogd naar €30.825 (dit waren overigens de grenzen tot 2020).

4. Er geldt ook een vermogenstoets. Je mag maximaal €31.340 aan vermogen hebben als alleenstaande.
Als je een huisgenoot hebt wordt dit opgetrokken naar €62.680.

5. Je woont in Nederland en staat (beide) ingeschreven op het woonadres.

6. Er is een huurcontract en je kunt aantonen dat er huur betaald wordt middels bankafschriften.

Als ik dit projecteer op het appartement in hartje New York, namelijk Manhattan, dan zal daar ongetwijfeld meer kale huur dan €752,33 betaald worden. Even snel googelen leert dat deze voor een appartement van 39m2 omgerekend zelfs €2.300,00 euro per maand bedraagt.

Nu rijzen de huren in Nederlandse steden als Amsterdam, Rotterdam en Utrecht de laatste tijd al de pan uit, maar het kan blijkbaar altijd nog (veel) erger. Ik geloof dat ik voorlopig maar op Goeree-Overflakkee blijf.


Meer weten over dit onderwerp? Neem direct contact met ons op.

Terug naar overzicht
Geplaatst in .