De euforie van de omzetbelasting

BLOG

Glen Huijzers
Assistent accountant
WEA Deltaland Middelharnis

De euforie van de omzetbelasting

 

Als ik vroeger een toets moest maken was ik na afloop behoorlijk onzeker of ik het had gehaald of niet (ondanks dat ik voor mijn gevoel goed had geleerd). De euforie was dan ook altijd groot als ik een voldoende had gehaald. 

 

Ditzelfde gevoel bekruipt mij als ik een brief van de Belastingdienst ontvang, waarbij er een controle omzetbelasting wordt ingesteld. Dit hoeft niet perse gelijk te betekenen dat ik mijn werk slecht doe, maar er zijn zoveel regels dat een administratie nooit 100% goed kan zijn. Je zal altijd net zien dat bij een controle net die 1 of 2% eruit wordt gefilterd. Tegenwoordig werkt de belastingdienst iets anders dan vroeger.

Een belastingcontrole gaat namelijk als volgt: Er wordt per brief aangekondigd dat er een onderzoek gaat plaatsvinden naar een willekeurig jaar. Ze vermelden hier bij dat uw bedrijf geheel willekeurig is gekozen uit al die ondernemingen...Tuurlijk! Er wordt gevraagd om een bepaalde (audit)file aan te leveren waarmee zij een eerste screening gaan uitvoeren. Vervolgens wordt er een afspraak gemaakt waarbij u de complete administratie moet overleggen. Als service laten wij de inspecteur bij ons op de zaak komen. Na kennismaking op ons kantoor krijgt de inspecteur koffie en gebak. Het is uiteraard een feestje als de inspecteur langskomt, want zo vaak komt hij of zij niet. Daarnaast zijn er veel ondernemingen aangemeld onder convenanten horizontaal toezicht, waarbij de kans op controle verkleind wordt.

Het onderzoek kan gaan beginnen. De belastingcomputer heeft op basis van de auditfile de complete administratie verdeeld in partjes. Stel u heeft 600 inkoopfacturen dan maakt de computer hier 20 partjes van 30 facturen van. Uit elk partje trekt de computer één willekeurige factuur welke volledig wordt gecontroleerd. Zijn de bedragen goed verwerkt in de administratie en voldoet de factuur aan de vereisten?. Zo ja, dan is het volledige partje akkoord bevonden. Zo niet, dan is het volledig partje fout. Uit alle 30 facturen wordt er met een ingewikkelde berekening een naheffing berekend. Een creditnota wordt standaard uit de administratie getrokken ter controle. Volgens de Belastingdienst kan men met deze methode tot 99% nauwkeurig inschatten of de administratie goed is verwerkt.

Als na het onderzoek blijkt dat er een partje fout is, dan wordt er naast de naheffing nog een boete opgelegd. Heeft u bewust bepaalde keuzes gemaakt in uw administratie om bepaalde zaken te verhullen? Dan kan de Belastingdienst de boete verzwaren. Boetes van 10%, 25% of zelfs 50% behoren tot de mogelijkheden. Uiteraard heeft u hier wel de mogelijkheid om in bezwaar te gaan, maar niet tegen de methode welke wordt gehanteerd.

Gelukkig kan ik bij de controles welke ik tot nu toe heb meegemaakt stellen dat er hier ook steeds sprake was van euforie. Ik haalde zelfs bijna ruimere voldoendes dan op school. Misschien dat het gebak helpt?


Meer weten over dit onderwerp? Bekijk ook eens de website van de Belastingdienst. Of neem contact met ons op.

Terug naar overzicht
Geplaatst in .